Coronavirus en uitvaart

Persbericht ODENS Uitvaart & Begeleiding - Dinsdag 28 april 2020

 

Vandaag vraagt 2e Kamerlid Peter Kwint van de Socialistische Partij tijdens een debat in de Tweede Kamer om onderzoek dat uitvaartceremonies in theaters, conferentiecentra of poppodia mogelijk kan maken. Wij zijn blij dat dit binnen de politiek wordt aangekaart.

 

Uitvaartceremonie en corona maatregelen

Vanaf het moment dat de maatregelen rondom het Coronavirus zijn ingesteld, maakten wij ons al zorgen over de wijze van afscheid nemen met het oog op de gestelde maatregelen m.b.t. een uitvaart door het RIVM.

Want, we doen allemaal onze best om de effecten van het coronavirus zoveel als mogelijk te beperken. Maar soms slaan we door. Als het over afscheid nemen van een overledene gaat, verliezen we uit het oog waar het werkelijk om draait. Goed afscheid nemen van een dierbare.

Vandaar dat wij al in een redelijk vroeg stadium contact opgenomen hebben met de Gemeenten Rotterdam & Rheden met de vraag om afscheidsceremonies op een andere locaties dan bij crematoria, begraafplaatsen en uitvaartcentra te laten plaatsvinden. Maar daar vingen we bot.

Momenteel staat in onze maatschappij het gemeenschappelijk belang voorop. Maar het wordt tijd dat met betrekking tot afscheid nemen het persoonlijk belang gaat prevaleren. Met gezond verstand, flexibiliteit, creativiteit en verantwoordelijkheidsgevoel kan dat, zonder gezondheidsrisico’s te nemen.

Deze epidemie kan twee keer genadeloos hard toeslaan. Eerst word je geïsoleerd van je dierbare tijdens het ziekbed. Vervolgens kan, voor de tweede keer, iedere vorm van medeleven ontnomen worden tijdens een uitvaart.

 

In deze tijd wordt het afscheid nemen van een naaste nog extra moeilijk gemaakt door overtrokken beslissingen (naast de door het RIVM opgelegde maatregelen). Erehagen die verboden worden door crematoria en gemeenten. Crematoria die stoelen in een aula plaatsen op 1,5 meter afstand en niet toestaan dat gezinsleden uit eenzelfde huishouding bij elkaar gaan zitten en elkaar kunnen vasthouden. En zo hebben wij nog meer schrijnende ervaringen die geleid hebben tot traumatische ervaringen voor de nabestaanden.

 

Daarnaast is het pijnlijk te ervaren dat veel mensen denken dat er nu weinig tot niets meer mogelijk is om goed afscheid te nemen. Er wordt vaak ingezet op een herdenkingsceremonie op een later moment maar men verliest uit het oog dat het momentum dan voorbij is. Want echt afscheid nemen kan maar één keer.

 

Waardig afscheid nemen

Het is teleurstellend dat gemeenten niet openstaan voor het plaats laten vinden van afscheidsceremonies in horecagelegenheden die al gewend zijn om uitvaarten te hosten. Hiermee ontneemt men naasten de mogelijkheid om met elkaar afscheid te nemen op een meer passende locatie. Bijkomend voordeel is dat de druk op crematoria en begraafplaatsen wordt verlicht.

 

We zijn met z’n allen zo humaan bezig met het redden van levens en het voorkomen van overlijden. Maar o wee als je het niet redt dan blijft er van die humaniteit bar weinig over. Dan word je een paria die snel begraven of gecremeerd moet worden en ben je een getal in de statistieken.

 

Een intieme begrafenis of crematie kan ook heel mooi en puur zijn. Er zijn nog genoeg mogelijkheden om een waardig afscheid te creëren en verbinding te maken met de genodigden die er niet bij mogen of kunnen zijn. Creatief denken kost niets.

 

Hopelijk pakt de media dit op en krijgt dit onderwerp de aandacht die het verdient. Voor ons staat voorop dat iedereen op een goede en waardige manier afscheid moeten kunnen nemen van onze dierbaren.

 

Voor meer vragen en/of toelichting, bel of mail ons gerust.

U kunt ons 24/7 bellen op 085 486 57 80 of stuur een e-mail naar .

 

 

ODENS Uitvaart & Begeleiding

Katja Hehenkamp / Roley van Doorn

Ga terug