Feiten en fabels over uitvaartverzekeringen

Er zijn nog veel misverstanden rondom uitvaartverzekeringen. Wij krijgen vaak vragen als: 'Kan ik de uitvaart door jullie laten begeleiden als ik een uitvaartverzekering heb? Ben ik dan niet duurder uit?’

 

Op polissen staat in het algemeen in grote letters: 'BEL DIRECT NA OVERLIJDEN ….' Dat hoeft dus niet!

 

Het maakt niet uit waar en hoe u verzekerd bent. Uw verzekeraar is verplicht het verzekerde bedrag uit te keren en u bepaalt zelf wie uw uitvaart gaat organiseren.

 

Verzekeraars zoals Dela, Monuta en Yarden hebben eigen uitvaartbegeleiders. Het is een misverstand om te denken dat wanneer u een uitvaartverzekering heeft u verplicht bent om de diensten te laten uitvoeren door een uitvaartbegeleider van uw verzekeraar. Feit is dat u vrij bent in de keuze van een uitvaartonderneming.

 

De meest voorkomende uitvaartverzekeringen in het kort:

  • Kapitaalverzekering, deze keert het verzekerde bedrag uit dat u vrij kunt besteden aan de uitvaart. Deze verzekering keert uit na een overlijden en doet dat meestal na insturen van de kopie van akte van overlijden.
  • Naturaverzekering, deze keert uit in producten en diensten. Zoals een standaard kist, selecte keuze rouwkaarten, doorsnee locaties en begeleiding door een niet zelf gekozen uitvaartbegeleider. Het lijkt dan dat alles geregeld is. In de praktijk blijkt vaak dat dit niet zo is en komen mensen alsnog voor verrassingen te staan. Als de wensen buiten de norm vallen van de beschreven diensten en producten in de polis (en dat is al snel zo) worden er extra kosten berekend. Men zou kunnen denken dat de verzekerde vast zit aan de verzekeraar maar dat is een misverstand. Het is wel mogelijk om een onafhankelijke uitvaartonderneming, zoals ODENS, te kiezen en de natura producten en diensten om laten zetten naar kapitaal.
  • Lidmaatschap van een uitvaartvereniging,waaraan u meestal een jaarlijkse contributie betaalt of heeft betaald. Laat u zich goed informeren over welke rechten u heeft opgebouwd. Dat verschilt per vereniging. Bij de één ontvangt u een korting en bij de ander heeft u recht op een uitkering. Bij een uitvaartvereniging kiest u zelf uw uitvaartbegeleider.

 

Kortom, u bent vrij om te kiezen. Bekijk uw polis(sen) eens om te weten wat er écht in staat. Want het is zo verdrietig om je hierin te moeten verdiepen op een moment van verdriet en weinig tijd. En komt u er niet uit, wij kunnen ook met u meekijken.

 

Wilt u weten wat een uitvaart op basis van uw wensen kost? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende kostenindicatie.

Ga terug