Onaangekondigd stond ze op de stoep

Onaangekondigd stond ze eerder deze week op de stoep. Deze dappere dame. Op de fiets. Met een mooie fles whisky. En een kaartje. Én met verontschuldigingen. Want, ik zou wel druk zijn. Maar het meest ontroerende was een handgeschreven briefje. Naar aanleiding van de uitvaart van haar onverwacht overleden echtgenoot eerder dit jaar. Of ik, namens haar, dit bedankje wil plaatsen op onze Facebook pagina en zo. Want dat gaat haar boven de pet.

18 september is het 2 jaar geleden dat Katja Hehenkamp en ik ODENS Uitvaart & Begeleiding ingeschreven hebben bij de Kamer van Koophandel. Ruim anderhalf jaar voorbereiding ging daar aan vooraf. Een opleiding. Het proces van ons besluit om samen een uitvaartonderneming te starten. Gevraagd worden voor een overname en na lang onderhandelen beslissen om het op eigen kracht te doen. Op de manier die bij ons past. Research in uitvaartland. Wij hebben ons persoonlijk voorgesteld aan oneindig veel mensen waar we mogelijk mee zouden gaan samenwerken. Het bouwen aan het merk ODENS en de ontwikkeling van middelen als het Leef voorbereid-boek.

Deze dappere dame met de fiets bij mij op de stoep was zo’n moment dat alles samenkomt. Een moment van reflectie. De bevestiging dat de keus die ik heb gemaakt, ruim 3,5 jaar geleden, de juiste was. De behoefte toen om meer betekenisvol te zijn. Om mijn opgedane kennis, werkervaring en levenservaring in te zetten in het mooie vak van begeleiden van uitvaarten. En dat samen met de beste compagnon ever. Heerlijke nieuwe wereld.

Maar, dat gaat niet zomaar. Het is een volle markt. Het vergt veel creativiteit en inzet. Om, op het moment van intens verdriet, top-of-mind te zijn. Dat men óns dan belt om een uitvaart te regelen. Om te bereiken dat steeds meer mensen zich ervan bewust zijn dat goed afscheid nemen belangrijk is voor het onvermijdelijke rouwproces. En in een eerdere fase het gesprek met ons aangaan. Tuurlijk doen we het ook om geld te verdienen. Maar even zo belangrijk is het laten slagen van onze missie: ‘Goed afscheid nemen bereikbaar te maken voor iedereen’.

Deze dappere dame en al onze opdrachtgevers hebben naast het overlijden van een dierbare één ding gemeen: zij hechten waarde aan kwaliteit. En kwaliteit is voor iedereen wat anders. Kwaliteit in aandacht. Kwaliteit in creativiteit. Kwaliteit in vakkennis. Kwaliteit in waarmaken. Kwaliteit in begeleiding. Maar, zij weten ook dat kwaliteit niet een synoniem is voor ‘het zal wel duur zijn’.

Wij maken het waar. Maar dat kunnen wij niet alleen. Daar hebben wij ons netwerk keihard bij nodig. En deze dappere dame had dat heel goed door. Met haar handgeschreven briefje: ‘Ga zo door’.

Ja lieve W. ik ga zo door!

Roley

Ga terug