Opstaan uit de dood?

Afgelopen week sprak ik iemand die wij hebben mogen begeleiden bij de uitvaart van haar man. Ze is dapper maar heeft het zwaar. Wat haar betreft staat de wereld na de dood van haar man nog stil. Maar de wereld draait door. Zo werkt het nu eenmaal. Je draait ‘gewoon’ mee, zo ook zij. En dan is het ook nog Pasen.

 

Het eerste jaar alle feestdagen doorstaan zonder je dierbare is moeilijk. Pasen is inmiddels uitgegroeid tot een soort Kerstmis. Vaak draait het om boodschappen doen en eten met je naasten. Nog even en we geven elkaar ook cadeaus en sturen we Paaskaarten. Of gebeurt dit al...

 

Op dit soort (feest)dagen is de confrontatie met een verlies groot. Ik was blij als alle Kerst-, Paas-, Pinkster- en verjaardagen voorbij waren na het eerste jaar. Ik vond ze pijnlijk en lang. Gelukkig weet ik nu dat mooie herinneringen kunnen helpen bij dit soort dagen en dat je ook weer nieuwe creëert, maar dat kost tijd.

 

Voor deze mevrouw had ik graag gewild dat Pasen nu nog niet kwam, zo snel na het afscheid van haar man.

 

Met Pasen vieren Christenen vanuit hun geloof dat Jezus opgestaan is uit de dood, op de derde dag nadat hij is gekruisigd. Mij werd dit verhaal ook meegegeven in mijn jeugd en ik vond het een doodeng idee als kind. Ik probeerde mij voor te stellen hoe dat zou gaan. Waarom ook dat kruisigen? Schilderijen met Jezus aan het kruis, bloedende handen en voeten waar bruut een grote spijker doorheen stak. Dat had best anders gekund vond ik. Het gunnen van een goed en waardig afscheid zat er toen blijkbaar al in ;-)

 

In ieder geval was ik heel blij dat ik niet als Jezus geboren was en was opgelucht voor hem dat hij weer tot leven kwam, al begreep ik er geen snars van hoe dat zo kon.

 

Opstaan uit de dood. Letterlijk zou het een bizarre en enge gedachte zijn. Figuurlijk doen mijn verloren naasten dat eigenlijk ook. Elke keer als ik aan ze denk of als er tijdens dagen zoals Pasen herinneringen boven komen, zijn ze er een beetje bij. Opgestaan in mijn gedachten. Ik koester het.

 

Fijne Pasen!
Katja

Ga terug