MEEST GESTELDE VRAGEN OVER HET CORONAVIRUS BIJ AFSCHEID.

 

Welkom bij ODENS.

 

Wat moet ik doen na een overlijden van iemand die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus?
Na een overlijden zal als eerste de (huis)arts officieel het overlijden moeten vaststellen. Daarna kunt u ons 24/7 bereiken, bel Katja of Roley. Informeer ons of de overledene (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus. Wij zullen u vragen of u zelf gezondheidsklachten heeft als verkoudheid, hoesten, niezen en/of koorts. Deze klachten kunnen mogelijk een besmetting met het coronavirus zijn volgens het RIVM. Omdat veiligheid voorop staat, bepalen wij in overleg met u welke manier van contact (persoonlijk, telefonisch via FaceTime of Skype) tijdens de voorbereidingen van een crematie of begrafenis het beste is.

 

Kan ik besmet worden, na overlijden door iemand die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus?
Dat kan. Besmetting gebeurt door overdracht van druppels via hoesten en niezen. De laatste zucht, voor zover dit plaatsvindt, is te zwak om een besmetting te veroorzaken. Het Coronavirus (Covid-19) is een nieuw en onbekend virus. Volgens het RIVM is uit onderzoek naar andere coronavirussen gebleken dat het virus bij lage temperaturen (door koeling) en bij hoge luchtvochtigheid nog tot 3 dagen na overlijden aanwezig kan zijn. Na overlijden kan besmetting dus alleen plaatsvinden door het niet uitvoeren van hygiënevoorschriften zoals goed wassen van de handen en aanraken van het gezicht.

 

Kan ik helpen bij de laatste verzorging van iemand die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus?
Ja, dat kan. Naasten kunnen aanwezig zijn bij de laatste verzorging mits de hygiënevoorschriften in acht genomen worden en er voldoende afstand (min. anderhalve meter) zit tussen 2 personen.

 

Kan iemand die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus thuis worden opgebaard?
Ja, dat kan. Zolang de hygiënische maatregelen nageleefd worden, zoals handen goed wassen, is er qua besmettingsrisico geen bezwaar om de overledene thuis op te baren. Dit mag zelfs met een open kist.

 

Mag ik de overledene die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus aanraken, kussen of knuffelen?
Er is mogelijk nog 3 dagen besmettingsgevaar. Pas op met kussen, knuffelen en aanraken. Na elk contact met de overledene de handen goed wassen.

 

Kan de kist van een overledene die (vermoedelijk) besmet is met het coronavirus open blijven bij de opbaring en de uitvaart?
Ja, dat kan.

 

Wat kan ik doen tijdens condoleance in plaats van handen schudden?
Er zijn een aantal mogelijkheden, bijvoorbeeld door de eigen hand op het hart te leggen of de handen ineen te vouwen voor de borst (het namasté-gebaar).

 

Hoeveel gasten mogen er bij een uitvaart aanwezig zijn en is er een catering mogelijkheid?
Voor de meest actuele situatie klik hier.

 

Ik moet zelf hoesten en niezen mag ik dan de uitvaart bezoeken?
Nee, dat is niet verstandig.

 

Ik ben in quarantaine, kunnen we de uitvaart uitstellen tot na mijn quarantaineperiode?
Dat ligt aan de tijdsduur van uw quarantaine. In Nederland is bij wet geregeld dat een uitvaart tot maximaal 6 werkdagen na overlijden mag plaatsvinden.

 

Kan de uitvaart van een (vermoedelijk) besmet persoon doorgaan?
Ja dat kan, er gelden geen andere voorschriften als bij een uitvaart van iemand die niet besmet is.

 

Heeft u nog meer vragen over Corona en afscheid nemen?
Bel of mail ons, raadpleeg de RIVM-website of bel het publieksinformatienummer 0800-1351.